3B Yazıcıların Mühendislikte Kullanımı Hızlı Prototip Hizmeti

Fiyatlandırma için objenizi gönderebilirsiniz.

Üç Boyutlu Prototip Nedir ?

Sanal ortamda hazırlanan üç boyutlu CAD tasarımından elle tutulur fiziksel model alabilmenize imkan veren imalat teknolojisidir. Hızlı prototipleme makineleri vasıtasıyla bilgisayarda çizimi yapılmış her çeşit ürünün 1e1 modelini, saatler içerisinde oluşturmak mümkün hale gelmiştir. Böylece kalıp çıkartmak gibi işlemleri kolaylaştırmaktadır. Bu cihazlar kendi aralarında çeşitlilik gösterselerde prensipleri ortaktır. Hızlı prototipleme fiziksel modellerin tabandan başlanarak katmanların üst üste eklenmesiyle gerçekleşir.

3D Print edilecek prototiplerin sağlıklı bir şekilde baskıdan çıkabilmesinde modelinizin tasarımında dikkat edilmesi gereken bazı noktaları sıralamak gerekirse...

Üç Boyutlu Yazıcı ile geliştirilmiş bir prototip

Cihazımıza Uygun Baskı Boyutları

  • Modelinizin Üç boyutlu çıktıda tek parça olarak basılmasını dilerseniz, maks. baskı alanımızın 27 x 15 x 15 cm ölçülerinde olduğu hesaba katarak yada bu ebatların üzerinde bir modelin parça ila parçalarını; iki veya daha fazla parçaya bölerek göndermeniz gerekir. Yüzey (surface) modelleme ile çalıştıysanız nesnenizin son halinin bir solid, mesh katı obje olması gereklidir. Prototip Slice Büyük Model
    İdeal 3d baskı hacmi ideal 25cm x 15cm x 15cm dir. Eğer baskınız daha büyük ebatlarda ise modeliniz slice işlemi ile parçalara ayrılır ve basım sonrası yapıştırılarak birleştirilebilir.

  • Parça Adeti : Eğer bir çok parça gönderiyorsanız, parçaları tek bir dosyada değil, ayrı ayrı .STL yada .OBJ dosyası olarak göndermeniz yerinde olacaktır, böylece her parçayı baskıya uygun biçime daha kolay getirebilir gerekirse farklı oryantasyonlar ile basım alanına yerleştirebiliriz.
  • Ölçü birimi : 3D modellerinizin ölçü birimi de, dikkat edilmesi gereken bir parametre. Prototiplerinizi sağlıklı ölçeklendirebilmek için milimetre (mm) olması tasarımın 1:1 gerçek ölçek istenmesi gibi durumlarda da hatalı baskı sorunun önüne geçilebilir. Farklı modelleme yazılımlarında santimetre (cm) ve inch gibi ölçü birimi (units) standartları olabilir. Bize referans olması açısından, 3D baskıya almak istediğiniz parçaların Cm veya Milimetre olarak ölçülerini tarafımıza iletmeniz.

  • Çekme payı : Baskı malzemesi olarak kullanılan PLA bir bioplastiktir ve her plastik gibi ısıl işlemle baskı yapıldığından soğuduktan sonra bir miktar da olsa büzüşme gösterebilir. Bu durum genellikle yatay ölçek sınırlarına çok yakın büyük parçalarda karşımıza çıkabilecek bir sorun olsada bu konuda alınan tedbirler ve geliştirilen filamentlerle problem azalmaktadır.
  • Destek Gerektiren Parçalar : Eğer modelinizde 45° den daha büyük bir açıyla konsol çıkan uvzular bulunuyorsa bu alanların basılması için altlarına support / destek atılması önemlidir. Bu destekler parçanın Print Aşamasında yer çekimine karşı direnç için destekler
    havada kalabilecek kesimlerinin üzerine oturacağı bir iskeledir. Baskı işleminden sonra bu iskeleler kolayca koparılarak temizlenebilir.

  • Sertleştirilmiş PLA Baskı malzemesi olarak PLA+, veya (Esnek) Flex Filament PetG vb.. kullanabilir. PLA kozmetik katkılar içermedikçe mısır nişastası ile üretilen, çevre dostu ürünlerde tercih edilen sağlığa zararı olmayan bir bioplastikti.
  • Yutulduğunda yıkılarak eriyebilmesi çoçuk oyuncakları açısından da güvenli bakılmaktadır. Günümüzde kimyasal katkılar ve nano plastik yayan materyaller görmeye başladık.

    Temiz çıktılar elde edilebilmesi nedeniyle de, tüm 3D baskılarımızda PLA+ tercih etmekteyiz. Bu maddenin erime sıcaklığı 150-160° C seviyesinde başlamaktadır. 50 derecede uzun süre kalırsa kalıcı eğilme bükülme deformasyonlarına uğrar.

3D Print kalitesi üzerine yapılan araştırmalar sonucu PLA ve ABS filamentlerinin dayanıklılık (%10-%100 Doluluk Oranları) testlerine göre saptanan değerleri şöyle sıralanmıştır;


PLA ve ABS - Doluluk Oranı Mukavemet Karşılaştırması
Mukavemet* PLA ABS
Çekme Dayanımı (Mpa)

Std: 46,8
Max: 65,76

Std: 34,05
Max: 38,17
Basma Dayanımı (Mpa) Std: 17,94
Max: 93,84
Std: 7,59
Max: 48,99
Eğilme Dayanımı (Mpa) Std: 61,89
Max: 94,74
Std: 36,87
Max: 59,6
Sertlik (J/cm) Std: 0,96
Max: 2,13
Std: 2,67
Max: 3,2
-Verilerce; endüstrimizde önemli faktörler arasında yer alan çekme, ezme ve bükülme dayanımı en yüksek olan malzeme "Biopolimer Polilaktik Asit"tir. Ayrıca ABS, PLA'dan sonra yine daha sert bir malzeme olduğundan tercih edilsede; ABS nin kapalı ortamlarda zararlı gazlar (HCN) üretmesi nedeniyle zararı, sıcak yüzey gerektirmesi gibi dezavantajları nedeniyle şuan için tercih etmemekteyiz.

Std: %10 Doluluk oranınca hesaplanmıştır.

Max: %100 Doluluk değerleridir.